Gün geçmiyor ki teknolojik gelişimler bizi “Yok artık, bu nasıl mümkün olabilir ki?” dedirtmesin. Son zamanlarda Yapay Zeka’lardan tutun da hastalıklara çare bulunması konusunda öyle ilginç gelişmeler yaşıyoruz ki, şaşırmamak elde değil. Beni bu dönemde en çok şaşırtan gelişmelerden biri ise kanser ilacı yumurtlayan tavuk ! Evet yanlış duymadınız, bildiğimiz tavuk yumurtluyor, ama bu yumurta kanser ilacı olarak kullanılabiliyor. Bazı kanser türleri ve eklem iltihaplanmalarında kullanılabilen bir ilaç yaratıldı.
Genetiğiyle oynanan tavuklar, yumurtladıkları yumurtalarında kanser tedavisinde kullanılan maddeleri yumurtalarında barındırıyor ve kanser ilacı olarak kullanılabiliyor. Özellikle insanlarda mutlaka bulunması gereken iki proteine odaklanan ekip, IFNalpha2a proteini ile kansere tedavi olmayı amaçlarken, macrophage-CSF proteini ile de zarar görmüş dokuların kendini tamir etmesi ile kansere çözüm olmayı amaçlamaktalar. İskoçya’da gerçekleştirilen bu buluşta Dr. Lissa Herron önderliğindeki ekibi insanda protein üretimi sağlayan geni, tavuğun yumurtasına aktarabilmeyi başardı. Böylelikle tavuk DNA’sında bu yumurtayı üretebilen kod tavuğa aktarılmış ve kanser ilacı yumurtlayan tavuk üretilmiş oluyor.
Vücudumuzda kendiliğinden üretemediğimiz bazı proteinler mevcut, bunların eksikliği belirli hastalıklara yol açmaktadır. Bu hastalıklara yakalanmamak için de bu proteinlerin içerdiği çeşitli ilaçlarla takviye yaparak hastalıklara engel olmaya çalışmaktayız. Ama bu ilaçların elde edimi cebimizi biraz yakabiliyor ücretleri itibariyle. Hem ücret konusunda daha uygun, hem de tüm eksiğimizi kapatabileceğini düşünerek bu işe girdiğini belirten Dr. Herron bu etken maddelerin ilacını üretmektense tavuklara aktarıp üretmek neredeyse 10 kat daha az maliyet doğuruyor ve herkesin erişebileceği bir ürün haline gelebiliyor diye belirtmektedir. 10 kat daha ucuz bir maliyetle ilaç üretebilmek, günümüz için çok büyük bir kazanım olarak değerlendirmek yanlış olmaz sanırım.
Bu geliştirme tavukların sağlığına hiçbir şekilde zarar vermediğini belirten Dr. Herron, tavuklarının bakımının teknisyenler tarafından yapıldığını belirtti. Ayrıca yumurtlamaları da tavukların normal yumurtlamasıyla aynı olduğunu belirtti. Bu tedavinin insan sağlığında kullanması için gerekli izinlerin alınması bekleniyor. Bunun da yaklaşık 10 ila 20 yıl arasında olabileceğini belirtiyorlar. Umarım daha kısa sürede bir çözüme kavuşur ve ilaç bekleyen o kadar kanser hastasına bir umut ışığı olabilir.
BBC’ye haber olan bu gelişmeyi daha detaylı incelemek isterseniz, linki buraya bırakıyorum.